Мнозина определят печените слънчогледови семки като ужасна краста, която пламенно заклеймяват и с право. Печеният слънчоглед, с който са отраснали поколения българи, може да е вкусен, но далеч не е толкова полезен, колкото суровият слъчоглед.
В суровите слънчогледови семена се съдържат големи количества витамин E и витамин B1. Редовното консумация на сурови семена от слънчоглед доставя на организма умерени количества на витамин B5 и витамин B9.
Редовната консумация на суров слънчоглед ще ви снабди с минералите манган, магнезий, селен, мед и фосфор, както и с омега 6 и омега 9 есенциални мастни киселини.
Добре е да знаете, че слънчогледовите продукти се смятат за генерално безопасни.
До сега няма регистрирани алергии, свързани с консумацията на слънчогледови храни, дори при хора с високо чувствителна имунна система, даже обратното. Съдържащите се в тях есенциални мастни киселини потискат възпалителните процеси в организма.
Все пак преди да си приготвите вкусни бисквити със слънчоглед или ароматни кюфтета със слънчоглед е добре да се уверите, че суровите слънчогледови семки не са гранясали, както често се случва, когато не са съхранявани при подходящи условия.
Гранясалите слънчогледови семки не са подходящи за консумация, защото съдържащите се в тях токсини могат да провокират алергични симптоми или дори отравяния.
Коментари