Горгонзола е италианско синьо сирене, което се произвежда основно в регионите Ломбардия и Пиемонт. Вкусът на Горгонзола може да варира от мек и кремообразен до по-остър и пикантен, в зависимост от времето на узряване.
Паста с Горгонзола
Можете да приготвите кремообразен сос за паста, като разтопите сиренето с малко сметана. Пастата, като талиатели или фетучини, идеално се съчетава с този сос.
Пица с Горгонзола
Сиренето придава уникален вкус на пицата.
Салати
Нарязаното сирене Горгонзола може да се добави в салати заедно с рукола, груша или грейпфрут и орехи.
Сосове за месни ястия
Горгонзола ще придаде изключително богат и леко пикантен вкус на месото.
Картофено пюре с Горгонзола
Това е отличен гарнитур към месо или риба.
Десерти с Горгонзола
Въпреки че сиренето е солено, то може да се използва и в десерти:
- печени круши с Горгонзола и мед,
- Горгонзола с шоколадови десерти като шоколадови торти или мусове,
- Горгонзола с орехи и сладко от смокини или други плодове,
- тартове с Горгонзола и плодове (малини, къпини, ябълки).
Сиренето Горгонзола е перфектен избор, ако искате да добавите малко пикантност и кремообразност към ястията си.
Вижте още за производството на Горгонзола.
Коментари