Ако редовно правите хляб с квас, вероятно често се чудите как да използвате остатъците при подхранването му. Вместо да ги изхвърляте, ето няколко страхотни идеи как да ги превърнете в вкусни и полезни храни!
Ето пет идеи за използване на остатъчния квас.
Палачинки с квас
Една от най-популярните употреби на остатъчния квас е в палачинките. Той придава приятен леко кисел вкус и пухкава текстура.
Изпечете на загрят тиган с малко мазнина.
Поднесете със сироп, плодове или кисело мляко.
Крекери с квас
Тези хрупкави крекери са идеални за здравословна закуска или като добавка към супи и сирена.
Мъфини
Добавянето на квас към мъфините ги прави меки и ароматни.
Смесете мокрите и сухите съставки.
Разпределете във формички за мъфини.
Пица
Остатъчният квас може да обогати тестото за пица, като му придаде леко ферментирал вкус.
Кекс с квас
Този кекс става изключително сочен и ароматен.
Остатъчният квас е ценна съставка, която може да се използва в най-различни рецепти – от палачинки и мъфини, до пица и крекери. Вместо да го изхвърляте, експериментирайте с тези идеи и се насладете на вкусни домашни печива!
Вижте още защо хлябът с квас в по-здравослвен избор, както и как се прави италиански квас Lievito madre.
Коментари