Как се почистват скариди?

Как се почистват скариди?

Един от най достъпните и популярни морски дарове е скаридата. Отглеждат се в специални ферми особено кралската скарида. Цветът им варира от зелено -кафяв през розово и светло оранжево до ярко червен.

Когато си избираме скариди те трябва да бъдат с лъскави черупки и да изглеждат свежи. По черупките не трябва да има черни петна и пясък. Добра алтернатива са замразените, които сами можем да си размразим като правилото е да се размразяват винаги в студена вода.

Скаридите са ценен източник на цинк и протеини, но имат и високо съдържание на холестерол , с което трябва да се внимава.

За да почистим скаридите трябва да бъдат добре охладени, затова най добре ги потопете в чиния с лед.

Почистването започва като първо отстраняваме главата. С едната ръка държим тялото, а с другата главата. С рязко движение тя се отстранява лесно. Следваща стъпка е откъсването на краката и люспите, които се отделят много лесно. За да бъдат естетически красиви се оставя последната люспа, на която е закрепена опашката, но това е по желание. С остър нож правим разрез по гръбнака за се махне слузестата жилетка, която се намира там. Обикновенно е с кафяво черен цвят.

И готово, скаридите са готови почистени. Oстава да ги измием под течаща вода и да ги приготвим както сме решили.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати