Въвеждането на промени в храненето при стомашна язва е от голямо значение за справянето с неприятните усещания. Наложително е в менюто да присъстват по-леки храни, а по-тежките да се избягват.
Храненето при стомашна язва се основава основно на консумацията на си варени зеленчуци (спанак, бамя, аспержи, къдраво зеле и др), плодове (ягоди, сини сливи, ябълки, кайсии), нетлъсти меса (риба, пилешко, пуешко, зешко), тофу, рохки яйца, кисело мляко, извара, макарони, хляб.
Допустима е употребата на зехтин, сусамово масло, магданоз, чубрица.
Храненето при стомашна язва изключва почти напълно алкохола, кафето, шоколада, газираните напитки. Противопоказни са още тлъстите меса, наситените сосове. Подправки с прекалено с изявено действие като черния и белия пипер, кимиона и хряна също могат да ви причинят проблеми. Бъдете внимателни с боба, лещата, гъбите, лъка и чесъна.
Ако имате стомашна язва, е добре за известно време сами да приготвяте храната си и да се придържате към варените и леки ястия (каши, пюрета, супи). Избягвайте мазните и пържени храни. Така наречените джънк фууд и фаст фууд определено няма да ви се отразят добре. Внимавайте още с прясното мляко, мазните сирена и кашкавали.
И все пак трябва да имате предвид, че посочените съображения относно диетата при стомашна язва са ориентировачни. Тъй като всеки случай е индивидуален, е добре да се консултирате със специалист преди да си съставите най-доброто меню за вас.
Коментари