Gotvach.bg»Съвети»Как се правят подправките за овкусяване на шкембе

Как се правят подправките за овкусяване на шкембе

Как се правят подправките за овкусяване на шкембе

Шкембето по традиция се овкусява индивидуално в чинията – топлата супа се поднася почти неутрална, след което всеки си добавя по вкус оцет, чесън, лют пипер, масло и сол.

Този подход позволява на човек да „настрои“ вкуса според собствените си предпочитания, като някои предпочитат леко пикантно шкембе, а други – силно люто и кисело.

Най-често използваните подправки са:

- Чеснова смес (в оцет);

- Люто червено пиперче (обикновено препържено в масло);

- Оцет – натурален или ароматизиран с чесън или копър;

- Прясно смлян черен пипер;

- Сол по желание.

Въпреки простотата на тези компоненти, качеството и балансът им са от изключително значение. В следващите редове ще разгледаме как се приготвят стъпка по стъпка.

Чеснова смес за шкембе – класика с оцет

Това е основният овкусител, който придава на шкембето онази остра, свежа нотка. Приготвя се лесно, но трябва да се спазят някои тънкости.

Необходими съставки:

6–7 големи скилидки чесън (български сорт, по възможност)

150 мл натурален винен оцет

1 щипка сол

По желание: стръкче пресен копър или щипка смлян сушен

Приготвяне:

Обелете чесъна и го намачкайте в дървено хаванче или настържете на много ситно ренде.

Смесете с оцета в малко бурканче.

Добавете солта и (по избор) копъра.

Оставете сместа да престои минимум 1 час, за да се смесят ароматите.

Съвет: Ако искате по-мек вкус, можете да залеете чесъна първо с гореща вода и да го оставите 5 минути, след което да го отцедите и чак тогава да добавите оцета.

Лютиво масло с червен пипер

Това е може би най-разпознаваемата и обичана добавка – препърженото червено масло, което оцветява супата в ярък червен цвят и придава неповторим аромат.

Необходими продукти:

100 г краве масло

2 с.л. червен пипер (може лютив или сладък, според вкуса)

½ ч.л. лют червен пипер (по желание)

щипка сол

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото на слаб огън, докато започне да пуска лека пяна.

Отстранете от огъня, добавете червения пипер и разбъркайте.

Върнете за секунда на котлона, докато пиперът пусне аромат, но внимавайте да не загори, защото ще горчи!

Прецедете, ако желаете по-изчистена текстура.

Важно: Използвайте качествен червен пипер – домашно смлян или от проверен производител. От пипера зависи както вкусът, така и цветът на супата.

Подправен оцет – за фини ценители

За тези, които търсят по-интересен профил, може да се направи ароматизиран оцет с подправки. Това е техника, използвана в старите кръчми.

Вариант 1: Оцет с копър и чесън

250 мл оцет

1 скилидка чесън (цяла)

1 стрък копър

Щипка черен пипер на зърна

Оставете всичко в бутилка за 24–48 часа. След това прецедете и използвайте.

Вариант 2: Лютив оцет

250 мл оцет

2 сушени люти чушки

1 щипка пушен червен пипер

По желание: парченце дафинов лист

Този оцет придава по-дълбок пикантен вкус, различен от препърженото масло.

Домашна смес от подправки – на прах

За по-дълго съхранение и бързо овкусяване може да си направите суха смес от подправки, която се добавя директно в чинията. Идеална за път или когато нямате пресни продукти.

Суха смес:

2 с.л. сушен чесън на прах

1 с.л. червен пипер

½ ч.л. лют пипер

½ ч.л. смлян черен пипер

1 ч.л. смлян копър

1 ч.л. сол

Смесете всички съставки и съхранявайте в бурканче. При сервиране се добавя 1/2 чаена лъжичка на купа шкембе.

В България поднасят супата с три малки купички до нея:

Оцет с чесън

Червено масло с пипер

Сол и черен пипер

Всеки сам решава как да овкуси порцията си. Този ритуал се е запазил още от началото на XX век, когато шкембето е било популярно ястие сред работническата класа и занаятчиите.

Интересен факт е, че в различни краища на България шкембето се овкусява по различен начин:

В Пловдив се добавя и малко прясно мляко към бульона, а лютото е с по-мек профил.

В София обичат шкембе с „двойно люто“ – и в маслото, и в оцета.

В Северна България понякога се слага и стръкче девисил в чесновата смес.

Използвайте домашен оцет, ако можете – той има по-добър аромат от индустриалния.

Чесънът да е пресен, а не зелен – зеленият чесън променя вкуса.

Ако готвите за гости, винаги поднасяйте подправките отделно – това е уважение към личния вкус.

Следващия път, когато сложите шкембе чорбата на масата, обърнете внимание не само на шкембето, а и на малките бурканчета около него – те носят истинската магия.

Вижте още как да избираме шкембе, както и важни съвети как се почиства шкембе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен