Пълнените чушки са едно от традиционните български ястия. Любими са на голяма част от населението. Малко хора не обичат тази вкусотия. Разбира се, наред с любимите ни пълнени чушки с бял сос, можем да опитаме и чушки, пълнени с яйца по румънски, както и традиционните за Бъдни вечер пълнени сухи чушки с бял боб.
Мнозина описват аромата на пълнените чушки като несравним, а ние можем само да се съгласим с тях.
Чушките за пълнене могат да бъдат сушени или пресни. Те могат да се напълнят с кайма и ориз, само с ориз, сирене и яйца, с лук и ориз, с боб, със зеленчуци, месо и всякакви други ароматни плънки за чушки.
Технологията за приготвянето име сравнително проста. Приготвя се плънката, пълнят се чушките с една от изброените смеси и се редят в тава. Долива се малко вода и се запичат до готовност във фурната на 180 - 200 градуса. След това се заливат със сос или се застройват.
Рецептите за пълнени чушки са много и различни. Всяка домакиня има своя си рецепта за пълнени чушки, както и всяка си има своя тайна как се застройват пълнени чушки.
Застройката за пълнените чушки може да се направи по няколко начина. Ето и най-предпочитаните начини за застройка на пълнени чушки.
Една кофичка кисело мляко се разбива с 4 - 5 яйца. Към тях се прибавя сол и черен пипер на вкус. В тиган се загрява малко масло и към него при непрекъснато бъркане се прибавят разбитите яйца с киселото мляко.
След като се загрее, се прибавя три супени лъжици брашно. Бърка се постоянно, като сместа не бива да кипва. Когато се сгъсти, се излива при пълнените чушки с кайма или месо. Не се допича допълнително.
Пълнените чушки с кайма могат да се застроят и само с кисело мляко и яйца. Яйцата се разбиват с киселото мляко и се изливат върху чушките. След това са запичат във фурната.
Може да застроите пълнените чушки и със сос Бешамел. Този сос е подходящ за всички видове пълнени чушки. Сос Бешамел се приготвя отделно и се залива върху чушките. След това се запичат за десетина минути.