Пърхотът е проблем на скалпа, при който се наблюдава завишено лющена на кожата на главата. Проблемът може да се дължи на редица фактори, но според мнозина има връзка и с храненето. Ето защо специалистите препоръчват при проблеми като този пациентите да наблегнат на определени храни и отбягват други.
Храненето при пърхот не е ограничено до определени групи храни. Най-общо казано, е добре да се приема здравословна храна, богати на полезни вещества.
Хубаво е да си набавяте повече витамин А. Него ще откриете в голяма част от зеленчуците. Хапвайте повече свежи салати, а ако нямате време за това си вземайте зеленчукови фрешове.
Същият витамин ще откриете още в жълтъците на яйцата, млякото, млечните продукти. Ако се любители на месната кухня, яжте повече черен дроб.
Специализираното хранене при пърхот изисква от вас да наблегнете и на витамин В-комплекс. Особено важен от тях е витамин В5, който ще откриете в зърнените храни и пълнозърнестите хлебчета.
Помислете и за така нашумелите напоследък омега-3 мастни киселини. Ще ги откриете в риби като сьомга, риба тон, лененото семе, лененото масло и др.
Осигурете си задоволителен прием на цинк. За целта приемайте повече ядки, а ако обичате водорасли, разнообразявайте от време на време менюто си с тях.
Не се отказвайте и от киселото мляко. То съдържа важни вещества, които подобряват вида на кожата. Старайте се да приемате по-няколко лъжици от него всекидневно.
Същевременно е добре да ограничите приема на някои продукти. Избягвайте кафето и алкохола. Оставете настрана мазните сирена, тежките меса, шоколада. Избягвайте полуфабрикатите и храните с преработена захар.
Коментари