Как се прави бирена мая?

Как се прави бирена мая?
Снимка: gotvach.bg

Бирената мая е една от най-препоръчваните хранителни добавки. Тя има високо съдържание на витамини от B групата, освен това в нея се срещат и големи количества минерали като натрий, манган, желязо и други. И тъй като витамините и минералите в бирената мая имат естествен органичен произход, бирената мая е особено ценена от вегетарианците, които искат да преминат изцяло към органично и здравословно хранене.

Освен като хранителна добавка бирената мая намира широко приложение в пивоварната промишленост. Всъщност тя се явява вторичен продукт от пивоварния процес. На практика самата бирена мая се получава от едноклетъчни гъби, благодарение на които се осигурява и ферментация на бирата. Именно отработените гъби, които са свършили ценната си работа в пивоварната и са поели висок процент витамини и минерали от ечемика и хмела, са бирената мая, която може да се похвали с високи качества.

За осигуряването на ферментация се използват дрождите, едноклетъчните гъби Saccaromyces cerevisiae, отсети в резултат на дългогодишна биотехнологична селекция. Бирените дрожди се подлагат на специален процес, свързан с автосмилане. В резултат на контролирана клетъчна смърт ензимите в бирените дрожди ги смилат на основни компоненти - минерални соли, витамини, аминокиселини, пептиди, липиди, мастни киселини и др. фрагменти, които имат сложен химичен характер.

Получената каша се дехидратира при ниска температура, много по-ниска от тази, при която се получава хлебната мая. В резултат на тези процеси се получава бирена мая във вида, в който сте свикнали да си я купувате от аптеките и дрогериите.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати