Как да направим хляб без глутен?

Как да направим хляб без глутен?

Спорно е дали глутеновата непоносимост засяга все повече хора или просто лекарите все по-точно разпознават симптомите на цьолиакия и правилно поставят диагнозата на хора, които от години страдат от необясними газове, проблеми със стомаха, недостиг на витамини и др. Едно обаче е безспорно, глутенът, онзи растителен протеин, който се съдържа в редица зърнени култури, е причинител на над 55 заболявания. По тази, а и по други причини все по-популярни стават хлябовете без глутен.

Но дали и как можем да си направим хляб без глутен в домашни условия и какви брашна за приготвянето им можем да използваме, се питат привържениците на здравословното хранене. За приготвянето на хляб без глутен могат да се използват различни източници на нишестета, като елда, сорго, сладък кестен, нахут и дори и грах - изборът е голям и зависи единствено от вкуса ви. Най-често се използват различни комбинации от посочените, в зависимост от желания краен резултат.

Например брашното от елда се пече добре, но някои хора не харесват неговия особен, силен вкус и го намират за трудно смилаемо. Брашното от сорго не е препоръчително да се използва самостоятелно, но в комбинация с оризово брашно и нахутено брашно ще останете приятно очаровани от крайния резултат.

Любителите на кексове и сладкиши предпочитат смес от брашно от сорго и брашно от сладък кестен. Препоръчително е граховото и нахутеното брашно да се използват само като добавки към микс от други брашна, защото имат твърде силен аромат.

Има някои особености при приготвянето на безглутенов хляб. На първо място от него се получава лепкаво и влажно тесто, затова не се притеснявайте, когато това стане и при вас. Препоръчително е първо добре да смесите сухите съставки и едва след това да добавите течните, като не прекалявате с разбъркването.

Тестото не бива да се оставя да престоява, защото ще загуби структурата си, а трябва веднага да се сложи във фурната за печене. При изливане в съда за печене тестото не трябва да е по-дебело от 2.5 см. Хлябът без глутен се пече на 200 градуса до суха клечка, като проверката се прави в средата.

Как точно се приготвя безглутенов хляб може да видите в рецептата ни за Безглутенов хляб с подправки или в тази за Оризов хляб с кокосово масло. Ако страдате от глутенова непоносимост, може да опитате и нашето предложение за Оризов хляб без месене.

Рейтинг

3.8
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#170618
Много непълна статия!!В крайна сметка,така и не разбрах как да си направя хляб без глутен!Би било редно да има поне една рецепта,поне така подвежда заглавието!
9
2