Често можете да чуете съкращението pH, с което се обозначава определена алкална или киселинна среда, но малцина знаят какво точно се крие зад тези две букви. Всъщност pH е абревиатура на Potential hydrogen или т.нар. Потенциален водород. С тази скала се измерва съотношението между положително и отрицателно заредените водородни йони (съответно киселинни и алкални).
Идеалната неутрална среда в човешкия организъм е pH 7.0. Когато pH спадне до 6.9 говорим за киселинна среда, а когато се повиши над 7.1 средата е алкална. И въпреки, че тези разлики може да изглеждат пренебрежително малки, всъщност те оказват сериозно влияние върху човешкото здраве. Нарушаването на киселинния баланс в организма може да създаде предпоставки за развитието на различни болести.
За съжаление във всекидневието си ние консумираме храни и напитки, които са много повече киселинни, отколкото алкални, което допринася за засилено киселинна среда. Тук е моментът, в който почитателите на напитките загрижено се питат бирата алкална ли е или киселинна и съответно колко могат да я консумират. Ще се наложи да ги разочароваме, като им съобщим, че бирата е изразено висококиселинна и затова тя не бива да се консумира в твърде големи количества.
Ако все пак не си представяте лятото без чаша студена биричка в ръка, то тогава може да се опитате да неутрализирате нейния киселинен ефект, като добавите в диетата си изразено алкални храни.
Коментари