Колагенът е изключително важен протеин, благодарение на който кожата е здрава и еластична. За съжаление, с напредването на възрастта, производството му в тялото се забавя. Това не толкова фатално, защото някои храни, стимулират неговото синтезирането в организма.
Първата такава храна са доматите. Те са изключително полезни, но малцина знаят, че те помагат в борбата срещу загубата на колаген. За да се извлекат всички ползи от червения зеленчук, най-добре е да се консумират сготвени, а не сурови. Освен доматите, всички други червени зеленчуци и плодове помагат за набавянето на колаген.
Други храни, чрез които се стимулира производството на колаген, са зелените листни зеленчуци – спанак, зеле, маруля, аспержи. Чесънът е изключително полезен не само срещу настинки, но и за синтез на колаген.
Следващите храни, богати на колаген, са рибите. Скумрия, риба тон и сьомга са богати на ценните омега-3 мастни киселини, които забавят стареенето и поддържат тялото. Препоръчва се да се консумират поне 2 пъти седмично. Краставиците, маслините, ядките и морковите са също много полезни за произвеждането на колаген.
Коментари