Сушито е много вкусна и диетична храна, а най-добре е да си приготвим в домашни условия. След като се приготвили ориза, вземете един лист нори и го разрежете на две. Рибата, която сте избрали, се почиства и нарязва на тънки ленти.
За успешното завиване на ориза задължително ви трябва специална бамбукова рогозка, без която начинанието ви би било много по-трудно. Най-добре е опаковайте добре с кухненско фолио, защото в противен случай ще имате затруднения с почистването ѝ. Поставете половинката лист нори върху рогозката и внимателно разстелете изстиналия ориз.
Слоят ориз не бива да е нито твърде тънък, нито прекалено дебел. Поставете рибата отгоре и внимателно започнете да навивате рогозката, като леко натискате при всяко едно завъртане. Целта е да оформите една хубава фуния с рогозката.
Когато рулцето е готово, вземете остър нож и нарежете сушито, като правите минимални движения, а не да го режете като хляб, защото ще се разпадне. След всеки един разрез леко мокрете ножа. Сервирайте готовото суши с уасаби и соев сос. Вижте и някои неустоими рецепти за суши: Суши с пушена сьомга, Домашно суши, Суши Филаделфия Рол.
Коментари