Колкото и да обичате готови сармички със зелеви или лозови листа, понякога се случва да не може да изядете всички. И като всяка практична домакиня ви се иска тази вкусотия да не бъде похабена, затова се питате как и колко дълго време могат да се съхраняват готовите сармички.
Обикновено сармичките, независимо от това дали са от лозови или зелеви листа и каква е плънката им могат без никакви проблеми да се съхраняват в в хладилника до 3 дни.
Препоръчително е те да са поставени в добре затворен съд, защото лесно поемат от околните аромати и това може да се отрази на вкусовите им качества.
Ако прецените, че няма да може да ги изконсумирате в този период, можа да ги замразите и да ги съхранявате до 3 месеца във фризер. Добре е да ги замразите веднага след изстиване, без да ги съхранявате преди това в хладилник, но не е проблем да ги замразите и след 3-дневен престой в хладилник.
При съхранение във фризер в сила остава препоръката да ги поставите в съд, плътно подредени една до друга и с добре затварящ се капак. Така ще предотвратите поемането на миризми от замразителя и влошаване на вкусовите им качества.
В случай, че не сте любители на замразяването, може да съхранявате готовите сарми в буркани, които да стерилизирате. Приготвянето им е доста просто и не изисква някаква специална подготовка.
Готовите сарми се нареждат в буркани, заливат се с малко от соса от готвенето, след което се стерилизират поне за 30 минути. Бурканите със сарми трябва да се съхраняват на хладно място.
Коментари