За да приготвите наистина вкусна яхния, основна роля играе запръжката, която традиционно съпътства този тип ястия.
Както при повечето неща, така и при правенето на запръжка има правила.
Запръжка се прави от пържен лук (и др. зеленчуци в някои случаи) и брашно. Скълцайте ситно лука и го сложете да се запържи в сгорещено масло и олио, докато стане прозрачен.
Едва тогава добавете 1 с.л. брашно и разбъркайте, като пърженето продължава, докато и лукът и брашното не станат златисти. Следва да добавите лъжичка червен пипер, разбъркайте няколко пъти и бързо долейте топла вода и бульон, с които да продължите приготвянето на яхнията.
Спазвайте тези стъпки, защото ако добавите брашно към вече златист лук, докато и брашното стане златисто, кромидът ще изгори. В такъв случай рискувате яхнията ви да стане горчива и неприятна на мирис, както и на цвят.
Важно е също така да не добавяте течност, преди брашното да е станало златисто, защото иначе ястието ще има дъх на сурово тесто.
Коментари