Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Чашушули - тайната на вкусната грузинска яхния

Чашушули - тайната на вкусната грузинска яхния

Чашушули - тайната на вкусната грузинска яхния

Чашушули (яхния, пикантно месо) е грузинско ястие, което се радва на популярност в различни страни. Приготвя се от говеждо, свинско, по-рядко от агнешко. Смята се за много пикантно ястие.

За съжаление, първата рецепта за тази вкусна яхния не е запазена. Всичко, което е пише в готварските книги днес, се основава на информация от местните, които от незапомнени времена приготвят традиционното ястие.

Тайната на вкусната яхния Чашушули

Можете да използвате тези съвети по-долу, за да готвите всякакви вкусни грузински ястия.

1. За да задушите добре месото, го нарежете на малки кубчета или ивици. Ако използвате телешко - изберете мека част на врата. Поставяйки късчетата месо в тиган, се уверете, че не се допират едно в друго. В противен случай месото ще започне да отделя вода и ще загуби вкуса си. Солта се добавя в края на пърженето.

Запомнете: Месото се готви без мазнини. Ако е напълно сухо, добавете 2 до 3 супени лъжици растително масло;

2. За марината използвайте Аджика, сол, черен пипер, лук. Количеството Аджика зависи от вашите предпочитания;

3. Мариновайте месото поне 30-40 минути;

Чашушули - тайната на вкусната грузинска яхния

4. Използвайте стабилен тиган за пържене с дебело дъно;

5. Използвайте пресни и твърди зеленчуци. Доматите не трябва да бъдат обелени. Те трябва да са леко затоплени (полуизпечени);

6. Чесънът е добре да е нарязан на големи парчета;

7. Запържете лука на силен огън до златисто кафяво;

8. Добавете магданоза и копъра в края на готвенето;

Подправки за Чашушули

Няма нищо по-хубаво от хмели-сунели. Като алтернатива - узо-сунели.

Забележка: Оранжевият пипер е най-подходящ за готвене. Той има добре дефинирана вкусова гама. Можете също да използвате жълт и зелен. Харесвате червен пипер? Тогава не го пропускайте. Просто се уверете, че няма да е в повече (вече има домати).

Как да сервираме Чашушули?

Чашушули се сервира с пържени зеленчуци, които могат да бъдат студени или горещи. Разстелете върху чиния за супа, като допълнително декорирате със зелени подправки.

Искате ли да развалите вкуса на шашулули?

Никога не сервирайте картофи или ориз към него!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен