Перфектният кекс зависи предимно от качеството на продуктите. Всички те освен това трябва да са със стайна температура, преди да започнете приготвянето на кекса. Продължителното разбиване на яйцата също е от значение за крайния резултат.
Може да разбиете отделно жълтъците от белтъците и накрая да ги смесите внимателно с бъркалка.
Добре е да пресеете брашното, преди да го добавите в кексовата смес.
Разбиването на кекса е добре да става е една посока.
По време на печенето на 180 градуса не отваряйте фурната първите 15 минути. Готовия кекс оставете да се охлади за 10-15 минути във формата, преди да го обърнете в поднос.
Има много рецепти за вкусен и пухкав домашен кекс. Такъв може да приготвите с 4 яйца, 1 и 1/3 ч. ч. захар, 2 ч. ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, 1 ч. ч. газирано (газирана вода, лимонада, фанта), 2/3 ч.ч. олио, 1 ванилия.
Кексът ще се получи също много хубав, ако го направите и само с 2 яйца и 1/2 ч.ч. олио, като останалите съставки се запазват. Една част от кекса може да се разбърка с 2 с.л. какао, за да придобие сладкишът ви интересен мраморен ефект.
Ако обичате да си хапвате кекс или очаквате гости, препоръчваме да опитате от следните рецепти за кекс:
- кекс с орехи;
Коментари