Gotvach.bg»Съвети»Филе миньон какво е?

Филе миньон какво е?

MarianeMariane
Джедай
254955
Филе миньон какво е?

Мнозина от нас са чували за Филе Миньон, но нямат съвсем ясна престава какво се крие зад това френско наименование. Дълбоко в представите на всички зад името Филе Миньон се крие мистично вкусно ястие, което непременно трябва да бъде опитано.

Сега ще ви разкрием какво е Филе Миньон и защо е толкова прочуто, че в САЩ всяка година на 13 август честват Националния ден на Филе Миньон.

Всъщност зад благозвучното име се крие не едно ястие. В кулинарията е прието с този термин да се обозначават сочни телешки пържоли обработени по специален начин, за да бъдат сготвени до съвършенство.

Телешкото месо за Филе Миньон се добива от точно специално място на животното - от рибицата от двете страни на гръбначния стълб на младо теле, като обикновено парчето месо, от което се правят филетата, е с тегло 2.5 - 4 кг.

Това телешко филе е изключително крехко, отличава се с особено ниско съдържание на съединителна тъкан и доста солена цена.

Технологията за производство на Филе Миньон преминава през няколко етапа, като целта е да се получи приятен загар отвън, нежна вътрешност и максимално запазване на месните сокове по време на готвенето.

За целта телешкото филе се нарязва на стекове с дебелина 2-3 см. Отделните филенца се запечатват на много силен огън от всички страни, като това може да стане както на скара, така и на грил или тиган.

След това месото се обработва до желаната от вас степен, но вече на умерена температура.

Само от вас зависи дали ще опитате филето, увито в резени бекон или залято с ароматен сметанов сос с аромат на коняк.

Най-прочутият вариан на Филе Миньон в света е Стек Росини, създаден специално в чест на великия композитор. Това уникално ястие представлява сочно телешко филе с парче гъши дроб, сотиран преди поднасянето, върху канапе от хляб, изпържен в масло и резен червен трюфел. Ястието е глазирано със сос Мадейра.

Разбира се, ако искате да опитате Филе Миньон, не е нужно да започвате от нещо толкова сложно за изпълнение. Вярваме обаче, че дори и начинаещ готвач ще може са се справи с приготвянето на Филе Миньон на скара и дори Карамелизирано Филе Миньон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
Общо гласували: 3
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен