Как се отглежда хинап?

Как се отглежда хинап?

Хинапът представлява малко широколистно дърво, което достига височина до 4-5 метра. Плодът му е много екзотичен и полезен. Ако искате да отглеждате хинап в домашни условия, трябва да знаете, че той не е особено претенциозен, но все пак има някои тънкости в отглеждането му.

Хинапът се размножава чрез идънки или семена. Издънките запазват изцяло непроменени качествата на растението-майка, както и не се нуждат от последващо облагородяване. Семената много приличат на тези на финиковата палма.

Имайте предвид една важна особеност – ако не успеете да засадите семената веднага след като ги извадите от плода, ще се наложи да направите т.нар. стратифициране. Този процес се извършва при ниски температури и влажна среда – сложете ги във влажна салфетка, завийте с найлон и сложете в хладилник.

Два път през месеца ги отворете, за да се проветрят. Засадете семената през пролетта в градината, а покълването очаквайте след около 60 дни. Хубавото е, че хинапът въобще не изисква много грижи, няма неприятели и не се разболява, няма нужда да се пръска срещу болести. Поливайте го редовно.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати