Сушената рибица е истински деликатес, на който мнозина се радват през студените зимни месеци. Поднесена с руйно червено вино е наслада, на която любителите на месото няма как да устоят. За да се порадваме на вкуса ѝ обаче, първо трябва да си я приготвим. За целта са необходими хубава свинска рибица, сол, черен пипер, червен пипер и чубрица.
Осолете добре рибицата и сложете в голям затворен съд на хладно място за 24 часа. След това я изплакнете, и оваляйте хубаво в предварително смесени чубрица, червен и черен пипер.
Притиснете подправките, за да могат да полепнат добре по месото. Промушете в единия край на рибицата с голяма игла със здрав конец, завържете го и закачете свинската рибица да съхне. Мястото трябва да бъде добре проветриво.
След около 14 дни е готово за консумация, но това зависи от дебелината на избраната от вас рибица. Докато съхне, можете леко да покриете рибицата с хартия, за да не я кълват птици и гълъби. Все пак хартията не бива да е плътно прилепнала към рибицата, за да може добре да се проветрява.
Вижте някои апетитни рецепти с рибица: Сушена рибица с подправки, Шпикована свинска рибица, Печена телешка рибица.
Коментари