Каква означава антипаста?

Каква означава антипаста?

Руснаците имат своята закуска, французите са известни с техните ордьоври, а испанците покоряват света с тапас, американците го наричат апетайзър или стартър, а ние му казваме просто предястие.

На само у нас, но и в много други култури съществува традицията преди основното ястие да се поднася вкусен ордьовър, разядка, чието предназначение е да стимулира апетита и да даде един вид начало на храненето.

В Италианската кухня тази роля се пада на антипастата. Какво означава антипаста?

Тук е моментът да споменем, че италианските антипасти не са някакво модерно изобретение. Тяхната история се простира доста назад във времето, като според някои специалисти може да бъде проследена чак до Древен Рим 1 век преди Христа, когато са започнали да разделят храненето на определени бюда, сервирани самостоятелно.

Именно тогава са се появили и първите предястия - antepast или в буквален превод от латински преди ястието - преди - ante/anti и ястие - pastus. Днес думата, която се използва да обозначи тази вкусотия е antipasto, която мнозина погрешно превеждат като преди пастата.

Традиционните италиански антипасти включват обикновено риба и сушени меса, маслини, чушки, сирена, както и различни видове зеленчуци - сурови или гриловани зеленчуци, в оцет или зехтин.

Видът на антипастите може доста да варира в зависимост от това в коя област на Италия са ви поднесени. В Северна Италия ще ви изненадат приятно с местни сушени меса като мортадела и прошуто, различни видове гъби. Жителите на Южна Италия обаче предпочитат морските риби, както и италианската луканка сопресата.

Класическата Италианска кухня дели антипастите на няколко основни видове - топли и студен, прости и комбинирани.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати