Казват, че човек не може да си купи щастие, но може да си купи шоколад, а съгласете се с нас, че това си е почти същото. Има десетки видове шоколад, създадени, за да задоволят и най-капризните вкусове.
Има хора, които обаче не харесват какаовия вкус на шоколада и по-често посягат към белия шоколад. Те и не само те се питат какво съдържа белият шоколад.
Ако трябва са сме съвсем честни, белият шоколад трудно може да бъде наречен шоколад, най-малкото защото се приготвя по коренно различна технология. За разлика от тъмния шоколад, който трябва да съдържа минимум 35 % какао, то в белият шоколад няма какао, а само какаово масло.
Именно на какаовото масло се дължи и характерният бледо жълт цвят, подобен на слонова кост, който виждаме при качествените бели шоколади.
Какаовото масло, което е най-скъпият екстракт от какаовото зърно, се смесва с други съставки, като захар, мляко, ванилия и т.н.
В белият шоколад няма абсолютно никаква какаова маса и по тази причина той не притежава така обичания наситен какаов вкус като на тъмния или млечния шоколади.
Стандартите за производство предвиждат в белият шоколад да се съдържат минимум 20 % какаово масло, 14 % млечни вещества и не повече от 55 % захар. Ограничението за количеството на захарта се отнася основно за САЩ, докато в страните от ЕС няма заложена горна граница за захарта или другите подсладители.
Коментари