Как се работи с желатин?

Как се работи с желатин?
Снимка: gotvach.bg

Желатинът е един от най-използваните продукти в кулинарията. Без него се немислими много отг любимите ни сладкиши, кремове и дори месни ястия. Този незаменим помощник на всеки готвач се предлага под формата на ситни гранули, ленти или прах.

На практика желатинът е прост белтък, получен в резултат на хидролиза на колагена от животински кости и хрущяли, които са варена във вода.

Работата с него е лесна, а резултатът – гарантиран, ако спазвате няколко прости правила, които обикновено са написани на опаковката му.

Желатинът се разтваря в студена вода, след което се загрява на топла баня като температурата му не бива да надвишава 60 градуса. При по-ниска температура от 42 градуса той не се разтваря напълно, а при по-висока от 60 градуса губи желиращите си свойства.

След това се добавя към течността, сиропа или сока, който искате да желирате. Плътността на желето зависи от количеството на вложения желатин.

На особена почит у нас са тортите с желатин, както и всички десерти с желатин, а всеки ден бихме си похапвали чийзкейк с желатин.

Рейтинг

3
Общо 3 гласували
5 0
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати