Рибата е задължителна част от всяко здравословно меню, като специалистите са категорични, че тя трябва да присъства на масата ни поне веднъж седмично, а за предпочитане е и по-често.
Ако попитате заклетите лакомници, те ще ви кажат, че най-вкусната риба е хищната риба, каквато е сомът, а най-лесният начин за приготвянето на сом е да се изпържи.
Не е никак трудно да изпържите сом, ако спазвате кулинарните съвети, които сега ще ви дадем.
Ще започнем от това, че е за предпочитане да купите свеж, незамразяван сом, но ако това не е възможно и замразеният ще свърши работа.
Нарежете сома на порции, за предпочитане на шайби и го посолете. Важно е да оставите сома поне 10-15 минути да поеме от солта, за да не се разкъса в самия процес на пържене.
Кулинарните майстори препоръчват непосредствено преди пърженето да потопите нарязания на шайби сом в прясно мляко, след което в брашно и едва след това в силно сгорещено олио.
По правило брашното, в което овалвате сома преди пържене може да бъде както пшенично, така и царевично. Няма да сгрешите, ако го оваляте в брашнена смес, приготвена от равни части царевично и пшенично брашно, овкусена с червен пипер или други подправки по избор.
Сомът се пържи по около 4-5 минути на страна, в зависимост от дебелината на шайбите. Когато е готов, се изважда върху домакинска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина и след това се поднася с гарнитура по избор.
Коментари