Едно от основните правила в кулинарията е, че месото, месните продукти и каймата трябва да се замразяват бързо (шоково замразяване), но да се размразяват бавно, за да се съхранят в максимална степен вкусовите им качества.
Но невинаги разполагаме с няколко часа или ден, за да изчакаме каймата постепенно да се отпусне в хладилника преди да я приготвим.
В случай, че сме планирали да направим пържени кюфтета, а гостите са буквално на вратата, можем да размразим каймата в микровълновата фурна.
Размразяването на кайма в микровълнова отнема съвсем малко време. Обикновено 250 г кайма се отпускат за 3-4 минути, като времето за размразяване се увеличава в увеличаването на количеството на каймата за размразяване.
Все пак размразяването на мляно месо не е толкова просто колкото звучи, защото има голям риск вместо размразена да получите сварена кайма.
Размразяванто в микровълнова фурна трябва да се прави възможно най-бързо, само на програмата за размразяване и под постоянен контрол. На всеки една-две минути каймата трябва да се вади и обръща, докато се отпусне съвсем и е готова да се превърне в кюфтета с доматен сос например.
С размразената кайма опитайте напременно нашите рецепти за руло Стефани или тези чудни пълнени чушки с кайма.
Коментари