Как се суши арония?

Как се суши арония?

Аронията е многогодишен храст, чиято височина достига до три метра. В света има познати над 15 различни вида арония, като вече има и много селектирани хибридни сортове.

Аронията е богата на всякакви витамини, включитално и на редкият витамин Р, което я прави сама по себе си витаминозна бомба. Също съдържа в себе се калий, фосфор, магнезий, желязо и йод. Аронията има антирадиационно действие - пази от телефонни и компютърни лъчения.

Лекарите смятат, че влияе благополучно при лечение на рак на черния дроб и диабет. Аронията зрее през август, като плодовете ѝ не са много приятни за директна консумация, защото са леко стипцави. За предпочитане е да се използват изсушени, приготвени на компот, сладко или вино.

Плодът от арония се суши по абсолютно същия начин както този на дряна. С хартия се застила тава за печене и в нея се изсипват плодовете арония. Не трябва да са много, колкото да се разстелят на един ред.

Така се слагат на проветриво и сенчесто място. Не на слънце, няма да ги печем, ще ги сушим. Веднъж изсушена аронията се съхранява в хартиен плик. Правилно изсушена можем да я използваме цяла зима.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати