Лютеницата е традиционно българско ястие. Любима е на малки и големи. Домашната лютеница е подходяща за закуска, обяд и вечеря. Тя се приготвя от домати, чушки, лук, моркови и подправки.
Приготвени по този начин, лютениците запазват полезните си свойства за зимата. Приготвянето на домашна лютеница изисква много време и труд, но крайният резултат си заслужава. Традиционно лютеницата се приготвя в края на лятото, когато има изобилие от пресни зеленчуци.
Подправките, които можем да се сложат на лютеницата, са най-различни и зависят от вкусовите предпочитания на всеки човек. Почти всички подправки могат да се използват за лютеница.
Най-често използваните подправки за лютеница са следните:
Черен пипер - трябва да се внимава с количеството черен пипер, което се слага на домашната лютеница, защото прекаляването с тази подправка може да доведе до стомашни неразположения.
Сол - тя е задължителна съставка на домашната лютеница, не само защото я овкусява, но и защото действа като консервант.
Захар -също задължителна съставка, която балансира вкуса и киселината на домашната лютеница.
Лют пипер - ако обичате да си хапвате люто може да сложите в лютеницата малко лют пипер.
По желание в лютеницата също може да сложите копър, магданоз, кимион, къри, чесън, дафнов лист. Всеки сам преценява кои подправки най-много допадат на семейството му и с тях да приготви домашната лютеница.
Виж също колко сол се слага в лютеницата, защо се слага и захар на лютеница или следвай нашия наръчник за приготвяне на домашна лютеница.
Коментари