Как да пържим цаца?

Лятото не е никакво лято, ако не прекараме поне един ден на плажа, под чадъра, с бира в ръката и порция пържена цаца.

Приготвянето на пържена цаца си има своите тънкости, които започват още от избора на риба.

Избирайте и купувайте по-едра цаца от магазина, защото по-лесно се чисти. Има значение дали е прясна или замразена. В повечето случаи замразената е леко осолена, така че не е нужно и вие да я посолявате.

Ако сте се спрели на замразена цаца, не я размразявайте напълно, когато е полузамразена коремчето се хваща с палеца и показалеца и просто се отскубва. Ако рибката е много ситна, не я чистете. Измийте я добре и отцедете от водата.

Има няколко начина на пържене на цаца.

Някои просто овалват рибките в брашно и пържат в сгорещена мазнина до готовност.

Други правят смес от една част пшенично и една част царевично брашно, малко сол и разбъркват добре. Поставят рибките в брашнената смес и пържат, като от време на време обръщат внимателно рибките с решетъчна лъжица.

Има един друг начин с клечки за зъби.

На клечка се нанизват през очите по 5 рибки, овалват се в брашното и се пържат. Обръщането става по-бързо и лесно. Сервира се с клечките. Изберете този начин, ако държите на естетиката на пържената цаца.

Много лесно и бързо ще изпържите цаца ако използвате тиган с незалепващо дъно. Рибките се овалват в брашно и се подреждат кръгообразно отвън - навътре, плътно една до друга. Тиганът се слага на силен котлон и рибите се заливат с вляло олио.

След няколко минути тиганът се покрива с чиния или капак, мазнината внимателно се отцежда и с помощта на чинията или капакът рибите се обръщат и се връщат обратно в тигана. Заливат се с отцедената мазнина и се пържат до готовност.

При пърженето на цаца прилагам няколко съвета, за да стане тя цяла, хрупкава и вкусна.

След като почистете и измиете рибата отцедете много добре. Напудрете я в брашното непосредствено преди да я сложите в тигана. Ако я набрашните предварително всичката риба, ще си пусне вода, ще се слепне и ще стане на каша. Пържете в сгорещено олио.

Предпочитайте да пържите в тиган, а не във фритюрник. По-вкусна е. Сервирайте с много лимон и студена бира. И да ви е сладко.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Maria Genova
Maria Genova
06.08.2018 22:16
Вкъщи я печем във фурната, оваляна в брашно, върху намазнена хартия за печене. Отгоре пак ръсваме малко олио. Става почти същата като пържената, само че е една идея по-диетична и се приготвя по-лесно.
1
0