Gotvach.bg»Статии»Диети»Морска диета с цаца

Морска диета с цаца

Морска диета с цаца

Наскоро стана популярна една нова диета - морска диета с цаца. Няма точна дефиниция какво представлява тази диета, просто защото всеки си я интерпретира сам.

В интернет можете да срещнете много нейни разновидности, но в основата им стои една идея - да се храните само с цаца и зърнени храни.

Ще дадем пример с примерна диета с цаца, която съдържа 1151 калории за ден:

Закуска: маринована копърка* от консерва 75 г, японска юфка 100 грама – общо 371 калории, 19.2 г белтъчини, 25.5 г мазнини, 16 г въглехидрати;

Обяд: маринована копърка от консерва* 75 г, каша от ечемик 100 г – общо 391 калории, 16.2 г белтъчини, 24.3 г мазнини, 27 г въглехидрати;

Диета с цаца

Вечеря: маринована копърка от консерва* 75 г, варен ориз без мазнина 100 г – общо 369 калории, 15.1 г белтъчини, 24.6 г мазнини, 21.8 г въглехидрати

По време на диетата са разрешени чай и кафе без захар. Зърнените храни могат да бъдат заменени с други с подобна хранителна стойност, например филия черен хляб.

* Копърката е разновидност на цацата. Копърката от консерва може да замените с цаца, която обаче не трябва да пържена или панирана.

Както се вижда, дневно получаваме 1151 калории, около 50 г протеин, около 65 грама въглехидрати и около 75 грама мазнини. Нека видим какви са плюсовете и минусите на такова хранене за мъж на средна възраст и за жена на средна възраст.

Плюсове на диетата с цаца

За мъжа такава диета ще създаде значителен калориен дефицит, тъй като 1800-2000 калории обикновено са достатъчни за началния етап на отслабване. В тази връзка ще започне рязка загуба на тегло и през първите две седмици ще бъдат загубени поне 4-6 кг тегло, възможно е да отслабнете до 5 кг на седмица, ако мъжът в началото е с много наднормено тегло.

Но нито една жена с такова калорично съдържание няма да отслабне бързо, максимум 1-2 кг на седмица, които могат да бъдат получени в началото. Но ако сте жена, която обича цаца и зърнени храни, ще хапнете вкусно, а в същото време няма да изпитвате глад. Друг плюс на такава диета за жени е голямото количество омега-3 мазнини в диетата. Мазнините са полезни за косата на жената и за нейната хормонална система.

Цацата като цяло съдържа много витамини, макро- и микроелементи, необходими за човек - токоферол, ретинол, витамини от група В, както и кобалт, хром, силиций, селен и др. Според експертите ежедневният прием на тези вещества помага на тялото да се бори активно с умората, влошаването на паметта и депресията, свързана с възрастта. Освен това съдържанието на полиненаситени мастни киселини в цацата се увеличава и това е основната превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Рибеното масло не само не повишава нивото на холестерола в кръвта, но и го понижава; води и до загуба на тегло.

Защо диетата с цаца се съчетава със зърнени храни

Диета с риба

Наличието на зърнени храни може би е малко странно. Не е тайна, че това е основният източник на сложни въглехидрати, който удължава усещането за ситост за дълго време и зарежда с енергия. Изпробвайте елда, булгур, боб, нахут и т.н.

Минуси на диета с цаца

Отслабване с цаца

За съжаление има много повече минуси. Менюто е много еднообразно, така че след седмица вече ще ще имате дефицити на полезни вещества и може да се окажете по-податливи на болести. Особено мъж, който е получил 1150 калории от самото начало, ще припадне от слабост и умора, ще страда ужасно от глад. Това количество енергия за обикновения мъж е почти глад, възможни са пристъпи на хипогликемия, определено трябва да носите нещо сладко със себе си. След няколко седмици тялото се адаптира към такава диета и ще стане по-лесно. Но процесът на отслабване също ще спре, теглото вече ще спада много по-бавно, да кажем 1 кг на седмица, а мотивацията е същата, най-вероятно ще падне до нула. В резултат на това е лесно да се предвиди прекъсване на диетата поради демотивация.

Друг недостатък на тази диета е голямото количество маринована солена храна, която всички знаем, че е вредна за здравето. Разбира се, рядкото използване на маринована цаца няма да даде отрицателен ефект. Но приемането на този продукт в големи количества и систематично е огромен риск. Можете да пробвате с печена цаца, ако успеете да си я приготвяте всеки ден, което е трудна задача. Пържената цаца пък съвсем не се препоръчва за диета. Затова преценете сами дали да използвате тази диета или да потърсите друга, по-лека и разнообразна.

В съчетание между риба и зеленчуци, които са идеални за диетични режими, вижте тези вкусни предложения за:

- печена риба;

- риба на пара;

- риба на скара;

- салати с цаца;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Потребител#340125
Потребител#340125
Такива пържена ,печена цаца ,скумрия не хапвам вунят ми ужасно ,и като съм опитвал ,после ми става гадно ,и тежко на стомаха .Миризмата им идва от термичната обработка ,при която умират част от полезните омега 3мастни киселини..Тези риби ,и други като сардина ,херинга ,сьомга ги консумирам натурално в сурово (осолено състояние)След почистване ги изкисвам за половин час в солена вода ,и после затрупвам обилно със сол ,държа ги 3,4дена .,и после изкисвам 2,3,4ч.в студена вода .Някои хора ги подсушават и нареждат в буркани поливат я с олио да поеме ,но трябва да се консумира бързо да не се развали.Аз обаче също я поливам с олио зехтин но направо в чинията ,по желание оцетсе магданоз ,накълцан лук ,или чесън .
Внимание при приготвяне на охладена ,прясна риба има риск дори след осоляване да останат рибни паразити
26.07.2024 21:44