Лятото не е никакво лято, ако не прекараме поне един ден на плажа, под чадъра, с бира в ръката и порция пържена цаца.
Приготвянето на цаца си има своите тънкости, които започват още от избора на риба.
Избирайте и купувайте по-едра цаца от магазина, защото по-лесно се чисти. Има значение дали е прясна или замразена. В повечето случаи замразената е леко осолена, така че не е нужно и вие да я посолявате.
Ако сте се спрели на замразена цаца, не я размразявайте напълно, когато е полузамразена коремчето се хваща с палеца и показалеца и просто се отскубва. Ако рибката е много ситна, не я чистете. Измийте я добре и отцедете от водата.
Има няколко начина на пържене на цаца.
Някои просто овалват рибките в брашно и пържат в сгорещена мазнина до готовност.
Други правят смес от една част пшенично и една част царевично брашно, малко сол и разбъркват добре. Поставят рибките в брашнената смес и пържат, като от време на време обръщат внимателно рибките с решетъчна лъжица.
Има един друг начин с клечки за зъби.
На клечка се нанизват през очите по 5 рибки, овалват се в брашното и се пържат. Обръщането става по-бързо и лесно. Сервира се с клечките. Изберете този начин, ако държите на естетиката на пържената цаца.
Много лесно и бързо ще изпържите цаца ако използвате тиган с незалепващо дъно. Рибките се овалват в брашно и се подреждат кръгообразно отвън - навътре, плътно една до друга. Тиганът се слага на силен котлон и рибите се заливат с вляло олио.
След няколко минути тиганът се покрива с чиния или капак, мазнината внимателно се отцежда и с помощта на чинията или капакът рибите се обръщат и се връщат обратно в тигана. Заливат се с отцедената мазнина и се пържат до готовност.
При пърженето на цаца прилагам няколко съвета, за да стане тя цяла, хрупкава и вкусна.
След като почистете и измиете рибата отцедете много добре. Напудрете я в брашното непосредствено преди да я сложите в тигана. Ако я набрашните предварително всичката риба, ще си пусне вода, ще се слепне и ще стане на каша. Пържете в сгорещено олио.
Предпочитайте да пържите в тиган, а не във фритюрник. По-вкусна е. Сервирайте с много лимон и студена бира. И да ви е сладко.
А сега опитайте рецепите ни за цаца на фурна по варненски, панирана цаца или тази страхотна маринована цаца.
Вижте също дали е полезна консумацията на цаца и каква е разликата между цаца и хамсия.
Коментари