Gotvach.bg»Съвети»При готвене патладжанът бели ли се?

При готвене патладжанът бели ли се?

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
7272k
При готвене патладжанът бели ли се?

Патладжанът или още наричан у нас син домат е зеленчук, който е много широко използван в кулинарията в цял свят. Ястията с патладжан са типични за Турската кухня, като няма как да не споменем емблематичното Имамбайлдъ. Страната, от която произлиза той, е Индия.

Патладжанът е близък роднина на картофите и доматите. Като цветово разнообразие синият домат може да бъде от тъмновиолетов до напълно бял. Патладжанът, който е най тъмен, най-много вреди на жлъчката, а белият е най-лесно поносим за организма.

Едни от най разпространените и обичани от всички любители на патладжана ястия са кьопоолу, мусака, гювеч, баба гануш и много други.

При готвене има два варианта дали да се бели или не патладжанът. Когато той се пече цял, без значение дали на скара или в чушкопек, се пече с кората и се бели чак след изпичането и лекото задушаване в купа с капак или тенджера.

Другият вариант за приготвяне на патладжан е, когато го използваме за приготвяне на ястия, преди да го нарежем на кубчета или филийки, се обелва тип зебра. Обелва се една лента след това се оставя една необелена лента и така се редуват, докато не се обели целият патладжан. Никога не се бели целият патладжан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати