Великден е един от най-големите християнски празници, който се отбелязва от всички християни по света. Разбира се, традициите в различните точки на света може да се различават, но на всички великденски трапези трябва да присъства обреден хляб. У на на почит е козунакът.
Замесването на козунак, който да е пухкав, на конци, сладък и ароматен, не е много лесна задача, но за по опитните кулинари е като детска игра. Те с удоволствие чакат този хубав празник, за да замесят тестото за захаросан козунак на конци и да ухае къщата им с най-приятния аромат, който може да витае из въздуха.
Когато се добавят лимонови и портокалови корички към козунака, освен другите есенции, ароматът на козунака става направо превъзходен.
И понеже е прието да се раздават козунак и яйца по Великден домът ни са напълва с приготвени, подарени или купени козунаци и яйца
И тогава започва голямото чудене как да съхраняваме козунак и козуначено руло.
Още когато ги изпечете, трябва да знаете, че козунаците трябва да са изстинали напълно и чак тогава можете да ги увиете в стреч фолио. Ако го направите с не напълно изстинали козунаци, рискувате фолиото да се навлажни в процеса на изстиване, а самият козунак да се намокри, сбие, овлажни и за изгуби голяма част от вкусовите си качества.
Освен по този начин, можете да увиете козунаците си и във найлонов плик или алуминиево фолио. Така се съхраняват на стайна температура или в хладилник, като по този начин могат да се съхраняват обаче само няколко дни.
Най-добре се съхраняват козунаци и козуначени рула във фризер. Козунакът и козуначните рула се вадят от фурната, и когато изстинат напълно, се опаковат в домакинско прозрачно фолио и се замразяват във фризер. След изваждане от фризера се оставят да се отпуснат на стайна температура.
Коментари