Когато черната ряпа стане готова, лекарите излизат в отпуска - китайска поговорка.
Произходът на черната ряпа е от Средна Азия. Тази зеленчукова култура е позната в страни като Китай, Япония, Египет и Рим още преди 3 000 години. Не е известно кога точно ряпата е пренесена в България, но в една от фреските на Боянската черква от 13 век е изобразена ряпа.
В нашата страна най разпространени са зимните сортове, които се сеят през август и реколтата се прибира през октомври- ноември.
Черната ряпа е най лековита от всички други познати видове. Помага при кашлица, коклюш, камъни в бъбреците, невралгия, анемия и много други болежки.
За да съхраним черна ряпа природен лек през цялата зима ни е необходимо да имаме подходящ дървен сандък и пясък. Сандъка трябва да е толкова голям, че да побере всичката ряпа която имаме. На дъното на дървеният съд се изсипва пясък около 4- 5 см и върху него се подреждат репите с мустачките надолу. Внимаваме да не се допират една в друга. Заспиваме ряпата с пясък и подреждаме втори ред. Така се редуват ред пясък с ред ряпа докато не се напълни дървения сандък. Последният слой задължително е от пясък. Слагат се на хладно и променливо място и се съхраняват без проблемно цяла зима.
По същият начин се съхраняват всички видове ряпа, не само черната. Може да съхраним и моркови и червено цвекло.
Коментари