Помагат или вредят броколите и карфиола при гастрит?

Гастритът е често срещано заболяване. Той се развива вследствие на недохранване, злоупотреба с алкохол и инфекция с Хеликобактер пилори. Стомахът страда от възпалителни процеси и болезнено реагира на храната, причинявайки болка, гадене, киселини. При гастрит задължително се поддържа лека диета за възстановяване на функциите на храносмилателния тракт.

На пазара няма недостиг на стоки, така че на масите на всяко семейство има различни ястия, включително и зеле от различни видове. Човек, който е свикнал да яде такива храни, е трудно да ги изостави, докато спазва терапевтична диета.

Карфиолът, благодарение на смилаемите фибри и малък брой калории, е един сравнително приемлив продукт, който е полезен във всяка възраст. Той е богат на витамини и микроелементи, протеини, фибли, антиоксиданти, органични киселини, биотин, и др.

Помага ли карфиолът при гастрит обаче?

Благодарение на богатия си състав от полезни елементи карфиолът е включен в терапевтичните диети при патологии на храносмилателния тракт, включително и при гастрит.

При тежки обостряния на гастрита, при силен болков синдром, през първите дни се предписва строга диета, която включва няколко храни. След това има преход към нова диета и в се добавя списък с приемливи ястия, където присъства и карфиолът във варена форма.

Имайте предвид, че при възпаление на стомаха, никой лекар няма да ви посъветва да използвате карфиол в сурова форма. Но в задушени, печени или варени форми той е много благоприятен.

Не трябва да се яде карфиол при гастрит с повишена киселинност и обостряне на заболяването в първите няколко дни. Карфиолът става разрешен продукт след преминаването на кризата, но методите за неговото използване и дозиране трябва да бъдат съгласувани с лекуващия лекар.

Важно е да отбележим, че карфиолът е противопоказен и забранен при гастрит от хиперкиселинен тип.

Може ли да се консумират броколи при гастрит е друг въпрос, който ще разгледаме.

Задушените броколи могат да се консумират веднъж на 2 дни. Те съдържат голяма доза магнезий. Това вещество има способността да допринесе за подобряване на метаболитните процеси на клетъчно ниво, и каротин се счита мощен природен антиоксидант, който предпазва от свободните радикали при уреждане на стените на стомаха.

При тях също важи ограничението да не се консумират в сурова форма, само сварени или броколи на пара.

Съветът има само информативен характер и не изключва консултацията с лекар!

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати