Печенето на белен слънчоглед е лесно. Трябват ни 1 чаша почистени семки.
Слънчогледовите семки се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Загрява се фурната на 150 градуса по Целзий. Семената се разстилат върху хартията, така че да не са едно върху други. Пекат се във фурната за около 20-30 минути или докато семките покафенеят леко, като внимавате да не прегорят, защото все пак са обелени. По време на печене семената се разбъркват за да се опекат равномерно от всички страни.
Друг много лесен начин за печене на белен слънчоглед е в микровълнова фурна. Семената се разбъркват с мокра ръка и се пускат за 1 минути на максимална мощност 800 W. След това се разбъркват и се пускат отново за 2 минути. Проверява се вкусът им и може да се пуснат за още 30 или 60 секунди.
Можете веднага да сервирате горещите слънчогледови семена или да ги охладите, преди да ги съхранявате в херметически затворен съд, за да се насладите по-късно.
Ако харесвате семената да са осолени, след като ги извадите от фурната веднага ги посолете, докато са още в тавата.
Може да овкусите по един от следните начини:
Можете да добавите вкусен сладък и пикантен аромат на слънчогледовите семена, като комбинирате 3 супени лъжици кафява захар, 1 супена лъжица лют червен пипер, 1 чаена лъжичка кимион, 1/2 чаена лъжичка канела, щипка карамфил, 3/4 чаена лъжичка сол и 3/4 чаена лъжичка сушени люти чушки. Смесете семената с разбит 1 белтък, след това добавете подправките и печете както обикновено.
Слънчогледови семена подходящи за салати, ястия с юфка и супи. Семената се смесват 2 супени лъжици пресен лимонов сок, 2 супени лъжици соев сос, 1 чаена лъжичка сироп от агаве, 1/2 чаена лъжичка чили на прах, 1/2 чаена лъжичка млян червен пипер и 1/2 чаена лъжичка зехтин. Печете както обикновено.
Направете медени печени белени слънчогледови семки. 3 супени лъжици мед се стапят на бавен огън и към него се прибавя 1 ½ чаена лъжичка слънчогледово олио и 1/2 чаена лъжичка сол. Семките се смесват със сместа и се пекат както обикновено.
Коментари