Тиквата е интересна храна. Много хора се чудят дали тиквата е плод или зеленчук. Оказва се, че всички са прави, защото тиквата спада към интересна група наречена плодови зеленчуци.
Тиквата има качества на плод и зеленчук едновременно. Това я прави идеална за комбиниране с други плодове и зеленчуци.
Тиквата има много високо съдържание на каротиноиди и ни предпазва от появата на ракови клетки. Също така тиквата ни предпазва отбъбречни проблеми, както и сърдечно-съдови заболявания.
Тиквата е нискокалоричен плод и зеленчук и това я прави много подходяща за консумация по време на диети и различни хранителни режими. Тиквата намира приложение дори в козметиката и в суров вид и преработена.
В детските пюрета можем да я срещнем под формата на плод в плодовите пюрета и под формата на зеленчук в зеленчуковите пюрета. Подходяща е за захранване на бебетата. Пюрето от тиква е едно от първите пюрета, с които след захранват бебетата след периода на кърменето.
Заради високото съдържание на каротиноиди бебето може да получи оранжев отенък на личицето, най-често нослето става леко оранжево, но това не е повод за притеснения. Това става ако бебето хапва по-често пюренца с тиква и моркови. След намаляване на количеството им в менюто на бебето оцветяване на кожата на личицето се нормализира.
Тиквата в качеството й на зеленчук можем да комбинираме с домати, чушки, лук, люти чушки, картофи, червен лук, чесън.
Подходящи са подправки като мащерка, сол и черен пипер. Тиквата можете да овкусите и с мед, захар и сметана.
Можете да изпечете тиква на фурна с мляко, мед или захар. С тиква можете да приготвите и вкусна баница.
Можете да приговяте различни пюрета в комбинация с тиква. Например пюре от тиква с моркови, тиква с картоф и пиле телешко или агнешко, тиква с броколи и много други комбинации. Плодови пюренца с тиква можете да приготвите като комбинирате тиквата с най-разлини плодове. Например пюре от тиква, ябълка и банан или тиква, морков и праскова.
С тиква можете да готвите и различни кремсупи и основни ястия. Например тиква пълнена с ориз или кайма, като можете да прибавяте гъби или сушени плодове.
Научи също с какво се съчетава тиквата, защо да ядем повече тиква или опитай някоя от нашите изпитани рецепти за тиква.
Коментари