Една от най-често използваните подправки в българската кухня е чубрицата. Тя е подходяща за много ястия. Можете да я добавяте, когато варите боб, когато печете мусака, в гювечета с различни комбинации, в супа топчета и много други супи. Чубрицата е много подходяща и когато правите кавърма. Чубрицата идеално се съчетава и когато готвите традиционен български гювеч.
Чубрицата има антибактериално действие, когато попадне в червата. Също така има и противогъбично действие, когато попадне в храносмилателната ни система. Освен тези ползи, чубрицата улеснява процеса на храносмилане.
Тя ни предпазва и от подуване на корема и събиране на газове. Това е така, защото чубрицата съдържа две вещества карватрол и тимол. Първото вещество, карватрол пречи на размножаването на лошите бактерии в червата ни. Второто вещество, тимолът, има противогъбично действие.
Ароматът на чубрицата гони насекомите. Затова ако си посадите чубрица и я оставите на перваза, ще бъдете предпазени от насекомите. Причината е, че веществото карватрол действа като репелент.
Чубрицата съдържа витамини и минерали и това я прави много полезна подправка. Тя съдържа цинк, желязо, магнезий, натрий и витамини от групата В, витамин С и витамин А.
Чубрицата е ароманта подправка, която се използва в почти всяка манджа. Дори старите баби казва, че без чубрица манджата не е готова. През Средновековието са я използвали дори в сладкишите.
Чубрицата има леко лютив вкус, но когато я използвате за готвене, този вкус много намалява. Понякога може да бъде използвана вместо черен пипер, заради този леко лют вкус.
Тази ароматна подправка стимулира и подпомага дейността на стомаха и червата. Това е причината тя да бъде предпочитана подправка, когато готвим храни, които са трудносмилаеми. Такива храни са варивата боб, леща, грах и зелен фасул). Също така чубрицата използваме, когато готвим меса като овнешко и шилешко.
За постните ястия чубрицата е невероятна подправка. Тя им придава прекрасен вкус и аромат. Всяка супа е по-вкусна и ароматна, когато сме й добавили чубрица. Когато приготвяме ястия с кайма задължително трябва да сложим чубрица в каймата. Иначе ще установите, че нещо ви липсва във вкуса.
Всяко основно ястие ще бъде много по-вкусно ако му добавите тази чудна подправка. Тя придава специфичен и много приятен вкус на ястията. Ароматът й е несравним. Идеално се съчетава с вкусът на печено или пържено месце.
Чубрицата се прибавя в ястията, докато се готвят, а не след това. Тя се комбинира прекрасно с магданоз, чесън, дафинов лист и много други подправки.
Когато приготвяте сарми, не забравяйте да прибавите чубрица в плънката. Няма значение дали сармите са постни или месни.
Когато правите различни сандвичи, чубрицата е идеален завършек. Филийки с масло, запечени филийки с кашкавал, запечени филийки с колбас и кашкавал, запечени филийки със сирене, запечени филийки със сирене и кашкавал, както и много други варианти. Върху филийките чубрицата поръсваме стрита.
Чубрицата се използва за овкусяване на колбаси, сирена и пастети. Традиционната българска шарена сол също съдържа основно чубрица.
Коментари