Ореховите ядки, подобно на всички ядки, съдържат много мазнини. Оставени незащитени на въздействието на висока температура и свободен достъп на въздух те за нула време придобиват неприятен горчив вкус. Ето защо е важно да знаем как да ги съхраняваме правилно, така че максимално дълго да се наслаждаваме на вкуса им.
Прибрани в плътен найлонов плик на сухо и тъмно място, те могат да се съхраняват в продължение на около 3 месеца, без това да се отрази на вкусовите им качества. За по-продължителен период от време е препоръчително да ги съхранявате в железни, стъклени или глинени съдове с плътен капак, който да спира достъпа на въздух.
Най-добре се съхраняват ядки във фризер в херметически затварящ се съд. Дълбоко замразените ядки съхраняват антиоксидантните си свойства за повече от 8 месеца, замразени във фризер.
Подобно на изсушените ядки и пресните орехи могат да се съхраняват във фризер, но не са подходящи за съхранение в пликове или кутии. Най-трудно се съхраняват зелените орехи, които е препоръчително веднага да превърнем в сладко от зелени орехи или ликьори от зелени орехи.
Коментари