Колко калории има в един банан и колко е полезен?

Колко калории има в един банан и колко е полезен?

Бананите са не само невероятно вкусни, но и изключително полезни плодове. Те се нареждат на четвърто място в света по консумация след пшеницата, ориза и царевицата. Това съвсем не е случайно. Техният химически състав е забележителен – те са богати на прости въглехидрати, калий и редица витамини.

Със своя среден гликемичен индекс те бързо повишават нивата на кръвна захар в организма. Бананите са едни от най-препоръчваните плодове при диети, а банановата диета е чудесен начин да се простите с излишните килограми без да гладувате.

Прави впечатление, че в един банан с тегло 100 г се съдържат едва 90 ккал, но също така се съдържат и 358 г калий, който е изключително полезен за функционирането на мозъка, сърцето, мускулите, черния дроб, ноктите и зъбите.

Все пак преди да се нахвърлите на апетитните плодове, трябва да ви предупредим, че една порция от 100 г сушени банани съдържа забележителните 345 ккал, сготвените банани имат 115 ккал на 100 г, пържените жълти банани съдържат 235 ккал, а пържените зелени банани – съвсем недиетичните 310 ккал.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати