Какво е младо вино?

Какво е младо вино?
Снимка: gotvach.bg

Виното, най-общо казано, е алкохолна напитка, получавана чрез ферментация на различни сортове грозде. Химичният състав на гроздовите зърна позволява те да ферментират дори без добавяне на захар и вода, именно това е и технологията, използвана при производството на младо вино.

Младото вино се произвежда всяка година в края месец ноември. То е ароматно, леко и свежо и почти без танини.

В цял свят младото вино се свързва най-вече с Божоле нуво, което е червено вино, произведено от черно грозде Гаме (Gamay) във Франция и по-точно в региона Божоле, Бургундия.

От това грозде се получават различни видове леки вина с плодов аромат.

Тайната на невероятни аромат и наситен плодов вкус на младото вино е в начина, по който се произвежда. То се прави по специална технология, като гроздето не се мачка, а се слага в съд, пълен с въглероден двуокис, за да няма въздух.

За две-три седмици протича една слаба ферментация, като градусите на алкохол стигат до 1,5%. Едва след това гроздето се смачква и му се добавят дрожди, след което протича същинската ферментация. На тази технология се дължи свежият аромат на плодове. На цвят то има розово-виолетов оттенък.

Това е младо вино се консумира само месец и половина след края на гроздобера. То е предназначено бърза консумация в рамките на половин до една година.

По традиция във Франция младото вино се пуска на пазара в третия четвъртък на ноември и този ден там се е превърнал в празник на божолето. С този празник се свързва фразата Le Beaujolais Nouveau est arrivé или Новото божоле пристигна.

През последните години младо вино се произвежда и у нас в някои винарски изби.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати