Да се приготви бадемово брашно с домашни условия е изключително лесно и не е трудоемко.
Продуктите за направата са два - бадеми и малко вода и разбира се блендер, в който ще се смелят бадемите до фина консистенция.
бадеми - 1 ч . л .
вода - 2-3 ч . ч.
В подходящ съд се поставят суровите бадеми. Оставят се настрана.
В подходяща тенджера се кипва водата. Изсипват се бадемите, но така, че водата да ги покрива. Оставят се на умерен котлон и щом заври водата, се оставят за около 1 минута, след което се свалят от огъня.
Похлупват се и се оставят за 5-10 минути. Изсипват се в гевгир, за да се отцедят и се заливат със студена вода, за да се охладят. След това се изсипват върху плот или домакинска хартия и се отстранява люспата, като леко се прищипва всеки бадем в горната му част, притиска се леко и люспата пада.
Подсушават се отново и се оставят до пълното им изсушаване за около 24 часа.
След това време бадемите на порции се поставят в блендер или кухненски робот и се смилат до желаната консистенция. По време на смилането което се извършва на пулсации се обират стените и дъното с шпатула, за да се разпределят правилно и да не остане най-долу най-фино смлените частици. при смилането им.
Готовото бадемово брашно се съхранява в херметично затворени съдове.
Бадемовото брашно е подходящо при направата на фини сладкиши. За съжаление то е силно калорично и затова трябва внимателно да се подхожда към него.
Този вид брашно в по-големи дози предизвиква забавяне на метаболизма, може да предизвика храносмилателни проблеми, донякъде забавя функцията на щитовидната жлеза, или общо казано претоварва организма с излишно количествомастни киселини, но за сметка на това има способността да произвежда хубави и пухкави изпечени изделия.
Коментари