Маслената риба е вид бяла риба с високо мазно съдържание, именно откъдето идва и името ѝ. Също така маслената риба има е с много малко кости, поради което е доста предпочитана пред други риби, които са с много костици.
Онези, които са имали щастието да опитат маслена риба, ще ви кажат, че вкусът ѝ много наподобява този на рибата скумрия, но е по-мазна от нея.
В търговските мрежи маслената риба се предлага във вид на обезкостени филета, а цената ѝ е относително ниска - около 6-7 лв/кг.
Маслената риба е изключително подходяща за приготвяне на рибена супа, но няма да сгрешите, ако я приготвите печена във фурна или на скара.
При кулинарната обработка на маслена риба трябва да имате предвид, че тя е много крехка и нежна риба, за чиято подготовка за консумация е необходима кратка термична обработка. Именно поради високото си мазно съдържание маслената риба не е предпочитана за паниране или пържене.
Необходимо е маслената риба, преди да бъде сготвена, да бъде добре измита и почистена.
Малко известен факт, е че под гръбнака ѝ се намира жлеза, която в случай, че не бъде отстранена преди консумация, предизвиква стомашен дискомфорт и обща отпадналост, изразени в диария и гадене, които могат да продължат до 2 или 3 дни.
Коментари