Крем Карамелът е класика в десертите и е любимо лакомство на малки и големи. Приготвя се от захар, яйца, прясно мляко и ванилия. На пръв поглед прости продукти, които заблуждават, че и рецептата е лесна, но всъщност доста хора се оплакват, че винаги нещо им куца и крем карамелът не е както трябва.
Това е, защото десертът има тънкости. Перфектният крем карамел има изцяло хомогенна и кремообразна текстура, не трябва да има никакви шупли и това е проблемът на повечето хора, тъй като толкова гладка текстура е трудна за постигане.
Има обаче и друг също толкова важен проблем, с който много хора се затрудняват - залепването на крем карамела по формичките.
Доста е досадно, тъкмо си мислиш, че си изпълнил всички инструкции перфектно и накрая откриваш, че крем карамелът е залепнал. Истината е, че този проблем има доста лесно решение.
Често залепването става поради слагане на твърде много захар. Ако слагате повече от 1 ч.л. на купичка, е много възможно карамелът да залепне. Ако сложите по малко ще забележите как всичко си остава течно.
Също възможно е да залепва, ако го консумирате твърде рано, например веднага след като в готов, тъй като е добре десертът да се остави известно време, за да се отпусне.