Амурът, по-известен като бял амур, е най-големият представител на семейство Шаранови. Изкуствено внесен е в нашата родина от Русия, но родината му е река Амур (откъдето идва името му) в Далечния Изток.
Тя е отлична риба за сготвяне в редица ястия, с изключение печене на скара, тъй като спада към сухите риби и се разпада.
Но както всяка друга риба, и амурът трябва да се изчисти преди сготвяне. За целта трябва да се премахнат люспите и перките му. Този процес е малко по-труден, но може да го улесните, като напълните мивката с вода и сипете оцет. Така в тази вода рибата трябва да престои 20 минути, след което чистенето става по-лесничко.
Друг лесен начин за изчистване на белия амур е да потопите във вряща вода рибата за няколко минути, след което трябва единствено да подсушите и овкусите рибата и тя е готова за кулинарните ни шедьоври.
Най-лесно е да се изпече, овкусена със сол и черен пипер, задушена във фолио за около 20 минути, след което още 15 минути без фолио. Но може да се използва и при готвене на рибена супа.
Коментари