Най-приятният процес при приготвянето на баница са домашно точените кори. За препоръчване е да се използва лимецово брашно за изготвянето на тестени изделия, тъй като не съдържа много глутен. Това му предимство разширява аудиторията от почитатели на баница, понеже за много хора глутенът е препятствие. Също така самия лимец придава по-наситен вкус, съответно всичко приготвено с него е много вкусно!
Много хора предпочитат готови кори, защото смятат, че да ги точат сами, ще отнеме доста време, но всъщност домашно точените кори са много лесни и могат да се приготвят много бързо, стига да имаме желание.
Ето една лесна примерна рецепта.
Необходими продукти:
Лимецово брашно- 500-600 г
Домашен ябълков оцет - 1 с.л.
Хималайска фина сол- 1 ч.л.
Вода - около 1 ч.ч.
Начин на приготвяне:
Пресяваме лимецовото брашно. Добавяме към него солта и оцета. Разбъркваме ги заедно и постепенно сипваме хладката вода и омесваме не много твърдо тесто. Разделяме го на 12-13 топчета, които оставяме малко да престоят - около 10-15 минути. След това ги разточваме на тънки /по възможност/ фини кори и ги оставяме да поизсъхнат малко за 5 минути, за да са по-здрави. И сме готови!
С тези прекрасни домашно точени кори можем да сътворим чудесни баници и да зарадваме цялото семейство!
Коментари