Има методи за съхраняване на гъби за по-дълго време, но трябва да се внимава много, когато се консервират. Дори те да са ядливи, когато не се спазят хигиенни изисквания при приготвянето, можем да се отровим с тях. Винаги трябва да сме сигурни в гъбите, дори и при най-малкото съмнение, не трябва да ги приготвяме.
Ето и методите за съхранение на гъби:
1. Гъбите се почистват добре. След това се нарязват на четвъртинки или филийки и се слагат във вряща вода за около 2 минути. Отцеждат се и се потапят в ледена вода, отново се отцеждат. Прибират се във фризера, поставени в пластмасови кутии.
2. Измиват се гъбите със студена вода, нарязват се на половинки. Запържват се в мазнина, охлаждат се и се прибират в кутии във фризера. Кутии не трябва да се препълват.
3. Отново се измиват, нарязват на парчета, след това се поливат с малко мазнина и се разбъркват. Прибират се във фризер в пликове.
4. Измиват се добре в студена вода, отцеждат се. Нарязват се много на ситно. Прибавя се ситно нарязан лук и краве масло и се пържат до омекване. Подправките са по желание и избор. След като се охладят, се прибират във фризер.
5. Нарязват се на филийки, слагат се в тава на хартия за печене. Сушат се на леко открехната фурна на около 60 градуса за 4 часа. Друг вариант е да се нанижат на конец и да се закачат на проветриво място. Преди готвене се накисват в хладка вода.
Коментари