Gotvach.bg»Съвети»Елдата накисва ли се?

Елдата накисва ли се?

Елдата накисва ли се?

Да, елдата се накисва. Тази суперхрана е ценна, защото има богато съдържание на протеини, захари, фибри и още на лимонова и ябълкова киселина. Съдържа магнезий, затова се препоръчва при профилактика на сърдечносъдови заболявания, при висок холестерол и хипертония.

В много диети се употребява елда за отслабване. Елда се накисва от вечерта - 1 ч.ч. елда с 2 ч.ч. вода. На сутринта се отцежда, измива се и смесваме с нискомаслено кисело мляко. Така употребена за 1-2 седмици води до отслабване. За вегетарианците елдата служи като месо.

Елдата е по-нетрадиционна за българският вкус, но е с ниска цена и това я прави предпочитана суперхрана. За родина на елдата се смята Индия. В Русия е позната под името гречка. В миналото е била храна за бедни, а днес може да се намери в менюто на модерни ресторанти.

Елдата е естествен и екологичен продукт. Дори пчелите са привлечени от нея, защото така дават повече мед. Гречката, която купуваме от магазина, трябва да има светъл цвят. Когато има червеникав, това означава, че е обработена и така губи от полезните си свойства.

Същото важи и за брашното от елда. От него може да се приготвят палачинки или вкусни сладки. Съхранява се в стъклен буркан.Трябва да се употребява разумно, защото може да предизвика и алергия, но това се случва рядко.

Eлдата има леко горчив и стипчив вкус, но това не пречи да е предпочитана храна в кухнята.

Когато се вари, се залива със вода в съотношение 1:2 части вода. След като се свари, се измива със студена вода, да отмием горчивия вкус.

Използва се за приготвяне на салати, супи, яхнии и сладки десерти. С нея се приготвят бонбони, бисквитки и др. В комбинация със спанак или коприва се получават вкусни кюфтенца от елда, които се пържат или печем във фурната.

Елдата все повече навлиза в нашата кухня, защото е полезна за здравето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен