Как се прави белтъчна глазура?

Как се прави белтъчна глазура?

Глазура от белтъци се приготвя много лесно. За целта ни трябва 1 белтък /30 г/. Добавя се лимонов сок - 3-4 капки, и пудра захар 150-200 г, което зависи от големината на белтъка.

В чиста купа сипваме белтъка, може да се разбие и с телена бъркалка, защото с миксер се вкарва въздух, но пак се получава. Добавяме първо пудрата захар и разбиваме - да се сгъсти сместа, към края се прибавя и лимонов сок на капки, защото и той е течен.

Ако глазурата се получи рядка, се прибавя пудра захар, ако е по-гъста, се прибавя още капки лимонов сок.

За да получите глазура за декорация на меденки или бисквитки, трябва да се пресее пудрата захар 2 пъти. После се сипва в пош с накрайник и се декорира торти и сладки според фантазията ви.

Върху белтъчната глазура може да поръсите кристална захар - получава се заскрежен ефект. Това се прави обикновено на коледните сладки. Бисквитките се оставят да съхнат, после се нареждат в поднос или кутия, а отгоре се покриват с прозрачно домакинско фолио.

Може да приготвите вашите сладки 2-3 седмици преди празниците и да отлежат поне 4-5 дни, за да омекнат.

Белтъчна глазура може да се приготви не само с пресни белтъци, но и с белтъци на прах. Трябва да се покрива с влажна кърпа, защото съхне бързо. За да не съхне бързо, може да се добави в нея и капки глицерин - купува се от аптеката.

За глазура с белтъци на прах са ви нужни 3 белтъка или това е 3 с.л. белтъци на прах и вода около 6 с.л. Може да се ароматизира с есенция или да се оцвети с гел боя.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати