Как се вари качамак?

Как се вари качамак?

Качамак се вари много лесно, стига да сте запознати с някои тънкости. Когато заври водата, в която ще го варим – сипваме мазнина и сол. Като го сипваме бавно и постепенно, разбъркваме с телена бъркалка, за да избегнем образуването на бучки.

След това продължаваме с дървена плоска бъркалка, без да спираме, като търкаме дъното, да не залепне. Царевичния грис удвоява размера си при сваряването и докато се свари качамакът, има вероятност да се добави още малко вода.

Качамакът е с прекрасна консистенция и когато е леко течен като каша, както и стегнат, подходящ за рязане на парчета. С колкото повече водичка го сварявате, той ще я изпива и ще набъбва, но ако искате да добиете гъста смес, която като разстелете в тавичка и изстине, да разрежете като торта, то трябва да сложите повече царевичен грис и по-малко вода и съответно да разбърквате много повече и по-усилено по време на сваряването.

Подходящи допълнения към качамака са млечните продукти като сирене, варени яйца и извара, както и различни зеленчуци и ароматни подправки. Добра комбинация е тази с червен лук и бекон или гъби.

Качамакът има неутралност на вкуса, която позволява голяма свобода в кулинаирнте забавни експерименти.

Приятно готвене!

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати