Любимо хапване на много хора през летните месеци - печени чушки, овкусени с чесън, оцет и олио, а понякога с кисело мляко и запръжка с червен пипер.
Може да ги предлагате редовно на домашната трапеза като предястие или гарнитура. Чушките, няма значение какви са - зелени или червени, винаги биха се изпържили, стига да са от даден сорт.
Дебелите чушки логично се пържат по-бавно. Даже за предпочитане е да са върхари, това са млади чушки. Стават много вкусни и бързо се приготвят.
Първо се измиват хубаво, след което се подсушават, за да не пръскат в олиото. С остър нож се цепят на четири от края до дръжката със семейството и се посолява.
В дълбок тиган сгорещяваме олио. Слагаме по малко от чушките, защото преди пържене са доста обемисти - може и да не са покрити изцяло с олио, и намаляваме котлона малко.
Ако много пръскат се слага и капак - така даже и се задушават. По време на пърженето ги обръщайте, за да се изпържат равномерно.
Когато люспата им се напука и добие кафеникав цвят, означава, че чушките са изпържени и могат да се извадят от тигана.
След пърженето чушките могат да се консумират веднага. Дано апетитът ви върне в детството, както мен, с тези пържени чушки - от тогава си ги обичам.
Коментари